Groot Orkest

Sinds de oprichting in 1983 kent Harmonieorkest Manderen een zittend groot orkest. Het orkest bestaat uit ongeveer 40 leden die al dan niet in Maarn-Maarsbergen wonen. De binding met het orkest is zo groot, dat een verhuizing buiten Maarn-Maarsbergen het lidmaatschap niet in de weg staat. Het orkest bestaat uit leden van jong tot oud, muzikale families, zeer ervaren en minder ervaren muzikanten. Wat ons verenigt is de wens om muziek te maken voor de inwoners van Maarn en omstreken. Dat doen we met plezier en dat plezier proberen we over te dragen. Muziek die gezelligheid brengt maar ook kan ontroeren op de momenten die er toe doen.

Het repertoire dat we spelen, is divers van aard. Geen enkele muziekstijl gaan we uit de weg en op die manier is er voor ieder wat wils. Een muziekcommissie, bestaande uit de dirigent en een aantal orkestleden, stelt voor ieder concert een repertoire samen en houdt daarbij rekening met de wensen van leden. Het orkest bevindt zich op niveau van de 4e divisie.

Een harmonieorkest bestaat uit houtblazers ( fluit, hobo, klarinet, fagot en saxofoon), koperblazers ( trompet, hoorn, euphonium, trombone en tuba) en slagwerkers. De bezetting op sommige instrumenten is bij Manderen nogal krap. Voor concerten wordt geregeld ondersteuning gevraagd van invallers. Nieuwe leden zijn daarom van harte welkom!

Beginnende spelers kunnen ervaring opdoen in het instaporkest en worden ondersteund door enkele ervaren spelers van het grote orkest. Het instaporkest kan alleen dan worden gevormd als er voldoende beginnende spelers zijn. Voor wat betreft haar leerlingen werkt de vereniging samen met een viertal docenten voor klarinet/saxofoon,  dwarsfluit,  koper en slagwerk. Daarnaast wordt er sinds een aantal jaren Algemene Muzikale Vorming via onze vereniging georganiseerd.

De vereniging wil aandacht geven aan het leerlingen- en muzikale beleid en stimuleert het behalen van de Hafabra-diploma’s A en B, waarbij uiteraard de sociale aspecten niet worden vergeten. Door middel van de muziekkeuze wordt de ontwikkeling van een hoger niveau van het orkest als geheel gestimuleerd.

Manderen werkt ook met ensembles, zodat er in kleiner verband kan worden gespeeld bij evenementen zoals bij dagcentrum De Regenboog, de opening van het culturele seizoen en het levend kerstspel in Maarsbergen.

Het groot orkest staat onder leiding van een professionele dirigent. Het orkest repeteert wekelijks op de woensdagavond van 20.00 tot 21.30 uur. Een paar keer per jaar wordt een repetitiedag georganiseerd als voorbereiding op concerten.